середу, 9 травня 2018 р.

Впроваджуємо новітні виробничі та педагогічні технології при підготовці кадрів з професій сільськогосподарського виробництва

Відповідно до плану роботи Науково-методичного центру професійно-технічної  освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області 29 березня 2018 року на базі ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей» проведено засідання обласної фахової секції педагогічних працівників професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Водій автотранспортних засобів» на тему «Організаційно-педагогічні умови підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Водій автотранспортних засобів». Викладачі спеціальних дисциплін та майстри виробничого навчання зі всіх закладів професійної освіти Хмельниччини, де здійснюється  підготовка кваліфікованих робітників з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Водій автотранспортних засобів», знайшли чимало спільних питань для обговорення та обміну досвідом.  У роботі засідання взяли участь  21 учасник  з 11 освітніх закладів, де проводиться підготовка кваліфікованих робітників з вищевказаних професій.
   Методист Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області М.П. Стасюк   ознайомив учасників засідання з планом роботи секції.
    

Директор ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей» О.В.Боровик  презентував досягнення  закладу освіти, розповів про плани на майбутнє, співпрацю з роботодавцями.
    Учасники фахової секції відвідали та обговорили відкритий урок  виробничого навчання майстра виробничого навчання М.В.Козютинського з теми «Підготовка до роботи машинно-тракторних агрегатів для посіву зернових та зернобобових культур», бінарний урок теоретичного навчання  з предмета «Сільськогосподарські машини» викладача М.В.Земляка з теми «Сівалка для посіву кукурудзи і соняшнику СУПН-8. Робоча секція сівалки» та хімії з теми «Сульфатна кислота та її солі» викладача Н.А.Дзери, з предмета  «Правила дорожнього руху» викладача  В.І.Орлова з теми «Проїзд нерегульованих перехресть».
    Учасники семінару мали змогу ознайомитися з методичними розробками педагогічних працівників ДНЗ «Лісоводський професійний аграрний ліцей».   Викладач  ДНЗ «Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей» Ю.В. Шитюк розповів про використання елементів модульної системи навчання при вивченні предмета «Правила дорожнього руху». Викладач ДНЗ «Полонський агропромисловий центр професійної освіти» Ю.І. Натальчук презентував електронний посібник «Сільськогосподарські машини». 
    Заступник директора з навчально-виробничої роботи М.А. Романчук та старший майстер П.В. Осика ознайомили присутніх із матеріально-технічною базою підготовки кваліфікованих робітників з   професії, окремими зразками творчих і дипломних робіт та комплексно-методичним забезпеченням професій, методичними розробками викладачів і майстрів виробничого навчання.
    Присутні обговорили проблемні питання ЗПО, зокрема надання робочих місць для організації виробничого навчання, проходження виробничої практики та працевлаштування випускників на підприємствах.
   Координатор секції, методист Науково-методичного центру професійно-технічної  освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області  М.П. Стасюк наголосив на  ролі, значенні й актуальності впровадження новітніх   виробничих та педагогічних  технологій на уроках професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки, дав належну оцінку цьому заходу, визначив ряд завдань щодо удосконалення професійної підготовки,  введення регіонального компонента у зміст програм та впровадження ІКТ і виробничих технологій  в навчально-виробничий процес.
    Круглий стіл учасників секції дав змогу обмінятися досвідом роботи, окреслити подальші плани в роботі фахової секції та виробити рекомендації щодо удосконалення професійної підготовки кваліфікованих робітників з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Водій автотранспортних засобів», зокрема:
-  впроваджувати у процес професійної підготовки новітні педагогічні та виробничі технології;
- залучати учнів і педагогічних працівників до створення презентацій, відеофрагментів і відеофільмів зі складних і проблемних тем, введення регіонального компонента;
- працювати над розробкою власних методик і посібників;
для кращого спілкування та ознайомлення з досвідом роботи педагогічного колективу ЗПО  проводити засідання секцій не рідше одного разу на квартал на базі різних  закладів професійної освіти області.

Немає коментарів:

Дописати коментар